Veel bedrijven realiseren zich niet hoe kwetsbaar hun databases zijn. Een simpele test: valt alles stil zodra je informatie onbereikbaar is? Raakt een storing duizenden tot miljoenen mensen? Zou het een ramp zijn als je data op straat ligt? Vertrouw dan je remote database beheer alleen toe aan specialisten. Wij zijn Twintos, dé database-experts van Nederland.
Dag en nacht monitoring
Twintos houdt 24/7 vele terabytes aan informatie online voor klanten in sectoren als de zorg, banken, de voedingssector en openbaar vervoer. We werken met de meest geavanceerde technologie om je databases in topconditie te houden. En waar we die nog niet goed genoeg vinden, ontwikkelen we gespecialiseerde, aanvullende tooling.
De snelste incidentrespons van Nederland
Er kan altijd iets misgaan: een instelling die iemand ooit heeft aangevinkt, die om 3 uur ‘s nachts ineens voor problemen zorgt; of een patch die op vrijdagmiddag plotseling een verrassende werking blijkt te hebben op je systemen. Op zo’n moment is ons team er razendsnel bij. We bieden 24/7 service level agreements (SLA’s) voor remote database beheer met responstijden van slechts 15 minuten. Dat is uniek in Nederland.
Als het moet, zijn we binnen 15 minuten bereikbaar, 24/7. De mensen die de incidenten afhandelen zijn dezelfde experts waarmee je dagelijks schakelt. Ook ‘s nachts. De nachtelijke dienst op oproepbasis rouleert in ons team. Je hoeft dus niet iemand van een generieke eerstelijns supportservice uit te leggen om welke server het gaat.
Je praat direct met een van onze specialisten, die exact weet waar het om gaat en zich bewust is van de impact van een storing op je business. Je krijgt zowel een 24/7 noodnummer als de directe nummers van je Twintos-team.
Twintos Alerting Suite. Maar om eerlijk te zijn komt dit soort incidenten weinig voor. De Twintos Alerting Suite monitort alle systemen continu en is in staat om problemen op tijd te zien aankomen. Zodra bijvoorbeeld de CPU-belasting te hoog dreigt te worden, stuurt dit systeem een alert naar de specialist met wie je werkt om het op te lossen.
De volgende dag sturen we je een gedetailleerd verslag en ondertussen is alle informatie continu bereikbaar gebleven. Dat is wat we bedoelen met remote database beheer op Twintos-niveau.
Proactief database beheer
Vanaf het moment dat wij aan boord komen, willen we dat je databases nooit meer uit de lucht gaan. We vormen daarom een team met jou en je softwareleveranciers.
Zo weten we het op tijd als er iets gebeurt dat de performance van je databases beïnvloedt, zoals een nieuw IT-project of een datawarehouse job die opnieuw gestart wordt. We zien het direct als er iets verandert in de data-opslag, je netwerk, in cloudomgevingen of virtualisatielagen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat je databases in topconditie blijven.
We wachten niet totdat je een ticket aanmaakt. Alles draait bij ons om preventie en proactiviteit. We voeren continu maatregelen uit waardoor je databases geoptimaliseerd blijven, zoals updates en patches. Ook performance tuning nemen we standaard een aantal uur per week mee.
Database-onderhoud. Op dit moment beheren we bijna 4.000 databases, voor klanten in vele sectoren. We kennen de veelgebruikte applicaties en we weten wat het optimale index- en statistiekenonderhoud ervan is. Ook kennen we de branchespecifieke gebruikerspatronen. Daardoor weten we tot op het uur precies wat de goede momenten zijn om onderhoud in te plannen bij bijvoorbeeld een ziekenhuis of een bank.
Patches en hotfixes. Wij zijn veel databases tegengekomen die jaren achterliepen in patching. En dat snappen we heel goed. Als alles in je bedrijf afhangt van die ene database, kun je je die downtime gewoon niet veroorloven. Maar het is wel een groeiend risico voor de veiligheid van je systemen en de gevoelige informatie die erop staat. Wij nemen die zorg graag van je schouders.
Twintos heeft namelijk een volledig geautomatiseerd patch management systeem. Dit ontwikkelen we zo dat het past in je bestaande patchbeleid. Wij kunnen het patchen van de databases helemaal van je overnemen, of alleen met je meekijken. Wij geven dan onze goedkeuring op databasepatches, waarna je ze meeneemt in de patching van het OS.
Database disaster recovery
Je kunt natuurlijk hopen dat je nooit zult worden getroffen door een ransomware-aanval. Wij opereren vanuit de gedachte dát het gebeurt en richten je systemen zo in dat je informatie hoe dan ook veilig blijft.
Een aantal van de database engineers in ons team heeft meer dan 25 jaar ervaring. We hebben dan ook door de jaren heen heel veel fout zien gaan. Van software bugs tot hardware failures. Van user errors tot aan complete clusters die crashen, multi-regio cloud failures, ransomware-aanvallen en medewerkers die moedwillig de hele database-omgeving op het spel zetten.
En zelf hebben we natuurlijk ook wel eens fouten gemaakt. Het komt de veiligheid ten goede om dat te erkennen en rekening te houden met die mogelijkheid. Want dan kun je preventieve maatregelen nemen.
Zo bouwen we veiligheid in. Al die ervaring zetten we in om remote database beheer nog krachtiger en veiliger te maken. Dat begint met veilige gewoonten inbouwen. Bij belangrijke handelingen gebruiken we het 4-ogenprincipe; we controleren elkaar. De systemen die we bouwen, ontwerpen we zo simpel mogelijk. Verder maken we failovers en redeploys onderdeel van onze routines.
Razendsnelle recovery. Team Twintos bestaat uit een speciaal type database engineers. Mensen die het een leuke uitdaging vinden om te testen hoe een systeem kapot kan gaan. En om het dan zo te bouwen dat de database toch door blijft draaien – of in no-time op een andere locatie in de lucht komt. Zo weten we aan zelfs de hoogste eisen te voldoen wat betreft Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO).
Maar de echte beloning voor ons zit hem in het resultaat. Niets geeft meer voldoening en energie dan 10 minuten na een succesvolle ransomware-aanval zeggen: hij doet het weer!
Databeveiliging en privacybewaking
Wij vinden dat er bij veel bedrijven en instellingen nog een hoop verbetering nodig is om gevoelige gegevens veilig te houden. Twintos is natuurlijk ISO27001- en NEN7510-gecertificeerd. Maar wat ons betreft begint het daarbij pas.
We regelen het authenticatie- en autorisatiebeheer voor onze klanten. We versleutelen data en verbindingen waar mogelijk. En we zorgen voor logging op autorisatiewijzigingen en -gebruik. Een goed voorbeeld daarvan is deze case, waarin we de patiëntprivacy naar het hoogste niveau van Nederland tilden voor de ziekenhuizen die klant van ons zijn.
Data governance draait om mensen. Met name het menselijke aspect van databeveiliging vormt voor veel organisaties nog een blinde vlek. Daarin zien wij dan ook nog veel kansen voor groei in het veiligstellen van data en privacy. Want de keuzes die mensen van dag tot dag maken, bepalen hoe veilig die miljoenen records aan gevoelige data écht zijn.
We dagen je uit. We kijken continu met jou en je softwareleveranciers waar we de beveiliging kunnen aanscherpen. Nog minder gevoelige gegevens exporteren bijvoorbeeld, precies genoeg databaserechten instellen en nog meer versleutelen. We dagen onze klanten en hun leveranciers uit om zich te blijven afvragen: is dit echt een acceptabel risico?
We weten wat werkt – en wat niet. We hebben klanten in vele sectoren, dus we snappen welke maatregelen niet praktisch zijn, waardoor mensen er omheen gaan werken. Daarin hebben we zelf ook leergeld betaald. Het lukt ons om veiligheidsprocessen zo agile in te richten dat ze niet ten koste gaan van je productiviteit of effectiviteit.
Database performance-optimalisatie
Twintos is expert in databases, maar binnen ons team specialiseert iedereen zich nog dieper. Dat betekent dat we heel ver kunnen gaan in het opschroeven van de performance van de databases van onze klanten.
Hardware-goeroes. De hardware-experts in ons team kunnen precies zeggen wat het verschil in CPU-verbruik is als je wisselt van processorgeneratie. En hoeveel IOPS je uit je storage zou moeten kunnen persen. Of hoeveel microseconden latency er maximaal op een type NVMe-kaart zou moeten zitten bij een gegeven workload.
Softwarespecialisten. Dan zijn er de software-experts. Mensen die kunnen toveren met query-optimalisatie. Database-engineers die indexeren tot kunst hebben verheven. En specialisten die precies weten hoeveel database VM’s je op een specifiek type Hypervisor kunt plaatsen.
Workload tuning. Als al die experts de koppen bij elkaar steken, gebeurt er altijd iets magisch. Met elkaar weten ze de workload te tunen tot het uiterste minimum. Daardoor bespaar je niet alleen op resources, maar ook op licenties.
Voor onze klanten doen we alles. Als het nodig is om gesprekken te voeren met je softwareleveranciers omdat er iets niet goed zit in de code, dan doen we dat. We hebben klanten die er soms jarenlang niet uitkwamen met een leverancier. Er gaat dan niets boven diep gedetailleerde argumenten om zo’n gesprek weer vlot te trekken. Zo hebben we al voor vele klanten enorme performancewinsten gerealiseerd.