Het salesteam van Greetz, de bekende retailer in wenskaarten, had regelmatig geen enkele toegang tot de verkoopinformatie. Dat kon uren, soms zelfs dagen duren en had directe gevolgen voor de hele organisatie. Alle data draaide op één overbelaste server. Wij maakten van het datawarehouse een hoogbeschikbare omgeving die klaar is voor de toekomst.

Het was ooit begonnen als een handige rapportage; het datawarehouse van Greetz. In de jaren daarna groeide het bedrijf en verstuurde Greetz elk jaar miljoenen kaarten en verrassingen. Het datawarehouse was inmiddels een essentiële business intelligence tool geworden, die het salesteam dagelijks nodig had om promoties aan te sturen.

“Volledig uit z’n jasje gegroeid”

Edward Dortland, medeoprichter van Twintos: “Het datawarehouse was volledig uit z’n jasje gegroeid. Het ontwikkelingsteam had ontzettend veel kennis over de salesprocessen van Greetz en het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten en rapportages. Maar het was niet gespecialiseerd in het beheer van de databaseserver en de performance optimalisatie van datawarehouse laadprocessen. Het systeem crashte dan ook regelmatig en het laden van data lukte niet elke nacht, wat de hele volgende dag allerlei problemen veroorzaakte en daardoor ook verderop in de week weer uitval betekende.”

Het was van cruciaal belang om het datawarehouse hoogbeschikbaar te maken. Het kostte Greetz geld als deze informatie niet bereikbaar was.

Edward Dortland, mede-oprichter Twintos

Hoogbeschikbaar datawarehouse

Dat leidde tot grote frustratie bij het salesteam, dat regelmatig dagenlang geen beschikking had over actuele salesdata. In een organisatie als Greetz vormt informatie het kloppend hart van het bedrijf. Elk moment dat de verkoopinformatie onbereikbaar was, had grote gevolgen. Edward: “Daarom was het inmiddels van cruciaal belang om het datawarehouse hoogbeschikbaar te maken. Het kostte Greetz geld als deze informatie niet bereikbaar was.”

Diagnose van de Health Check

We hebben eerst onze Health Check losgelaten op het datawarehouse van Greetz. Deze volautomatische scan is door onze specialisten zelf ontwikkeld om de databases waarover wij waken te monitoren. De diagnose: de hardware was simpelweg niet toereikend, de manier van laden moest verbeterd worden, de servers waren niet goed ingericht en het systeem was niet hoogbeschikbaar ontworpen.

Fase 1: stabiliseren

Het was zaak om zo snel mogelijk het systeem in elk geval stabiel te maken. Dat doen we door inrichtingsfouten op te sporen en op te lossen. Ook zoeken we naar de slechtst performende queries, om die te optimaliseren en te tunen.

Fase 2: optimaliseren

Toen we de meest urgente problemen uit de weg hadden geruimd, was het tijd voor het structurele werk. We hebben een nieuwe opzet ontworpen voor de hardware, met een cluster om de data hoogbeschikbaar en toekomstproof te maken.

Edward: “In het ontwerp hebben we twee clusters opgenomen: één voor rapportage en één voor data warehousing. Daardoor zit het laden van data nu de rapportage-performance niet in de weg. Stel dat iemand overdag nog eens extra data wil laden, dan merken de salesmedewerkers die de rapportages gebruiken daar niets van.

We boekten een enorme stabiliteitswinst. Greetz ging van wekelijkse verstoringen die dagen konden duren naar 100% beschikbaarheid van alle data.

Edward Dortland, mede-oprichter Twintos

Eindelijk weer updaten

En dan was er nog een probleem; iets wat we veel vaker zien dan je misschien zou verwachten. Patchen was niet mogelijk. Alle data stond op één server en die werd dag en nacht non-stop gebruikt. Er waren dan ook al lang geen essentiële zaken als Microsoft security patches uitgevoerd op het systeem. Als moderne organisatie kun je wat ons betreft dan ook niet zonder een systeem dat redundant is ontworpen, zodat je je kritieke informatie niet aan het toeval overlaat.

Edward: “Dankzij de geclusterde opzet kunnen we nu altijd de ene node patchen, dan een failover doen en de andere node patchen. Zo ben je altijd up-to-date en dat is voor ons echt randvoorwaardelijk in een moderne omgeving.”

Enorme stabilteitswinst

Edward: “We boekten een enorme stabiliteitswinst. Greetz ging van wekelijkse verstoringen die dagen konden duren naar 100% beschikbaarheid van alle business intelligence data.”

Dat is de impact die we willen maken voor onze klanten. Frustratie maakt plaats voor rust en nieuwe energie. Greetz kan weer groeien.

Hangt ook in jouw organisatie het informatiebeheer aan een zijden draadje?
Neem contact op en ontdek de rust die je ervaart als je met Twintos werkt.

Mail Edward Dortland, managing director Twintos